Luiza Borac

Câștigătoare a peste 50 de premii și distincții, pianista Luiza Borac a fost descrisă drept „cel mai poetic artist” (Süddeutsche Zeitung), o „pianistă mereu plină de resurse și imaginație” (Gramophone) și o „interpretă formidabilă” (San Francisco Chronicle). A câștigat premii importante la Concursul Internațional de Pian Edvard Grieg – Premiul I, Prix d’Oslo, Premiul Special pentru piesele lirice de Grieg și Premiul Publicului –, precum și la concursurile Mendelssohn (Berlin), Enescu (București), Gina Bachauer (Salt Lake City), Viotti (Valsesia).
A cântat în săli de concerte prestigioase din întreaga lume, între care Carnegie Hall New York, Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Concertgebouw Amsterdam, la Filarmonica din Köln și la Centrul Barbican din Londra, cu Academia St Martin in the Fields, Orchestra Filarmonică a Olandei, și WDR Köln, printre altele.
Prima pianistă care a înregistrat integrala muzicii pentru pian a celor trei compozitori români George Enescu, Dinu Lipatti și Constantin Silvestri, Luiza Borac a fost descrisă ca fiind „cea mai pasionată reprezentantă în viață a muzicii pentru pian a compatrioților săi, care nu încetează să fie revelatoare”. În calitate de promotoare a femeilor artiste, ea a dedicat turnee europene foarte apreciate lui Alice Herz-Sommer (2016) și Clarei Schumann (2019).
În România, i-a avut ca profesori pe Irina Șațchi, Lavinia Coman și Gabriel Amiraș. Ca tânără artistă în rezidență a Orchestrei Simfonice din Londra, Luiza Borac a fost îndrumată de Radu Lupu, Murray Perahia, Jan Ekier, Leon Fleisher, Dmitri Bashkirov, William Grant Naboré și Fou Ts’ong. A absolvit universitățile de muzică din București și Hanovra cu cele mai înalte distincții și a urmat cursuri de măiestrie la Juilliard School din New York și la Academia Internațională de Pian Lake Como, sub conducerea artistică a Marthei Argerich.
Luiza Borac este artist Steinway și a fost inclusă pe Steinway Wall of Fame. A câștigat BBC Music Award și a fost nominalizată în 2021 la premiile Opus Klassik și ICMA, la categoriile Cea mai bună înregistrare, Cel mai bun solist al anului și Cele mai bune programe mixte.

© H. Schunck

keyboard_arrow_up