Doina Rotaru

„Stilul personal, unic și ușor de distins al compozitoarei Doinei Rotaru se bazează pe o estetică arhetipală care utilizează modele sonore și timbrale ce se întorc la folclorul transgeografic primar românesc și universal, precum și principii structurale cu valoare și funcție simbolică (forme circulare și spiralate, numere sacre etc.).” (Irinel Anghel)
Titluri precum Spiritul Elementelor (Apă, Pământ, Foc, Aer), Himere, Cercuri magice, Uroboros, Tempio di fumo, Spiralis, Crystals, Lumina, Umbre sau Japanese garden arată preferința compozitoarei Doina Rotaru pentru asimilarea de arhetipuri și simboluri, pe care le împletește cu grijă în eterofonii lichide, îmbinând influențele arhaice românești (în special în tipul de ornamentație sau prin utilizarea frecventă a flautului) cu tehnici și structuri contemporane.
Născută în 1951 la București, Doina Rotaru a scris până în prezent numeroase lucrări solistice, camerale, corale și orchestrale, dintre care menționăm cele trei simfonii și 15 concerte cu solist. Muzica ei a fost interpretată în numeroase concerte și festivaluri din întreaga lume. A primit comenzi din partea Festivalului Internațional de Muzică Contemporană Toamna Varșoviana, Radio France, Radio Graz, Fundația Suntory Hall – Tokyo, Ministerul Francez al Culturii, diverse ansambluri și soliști din Austria, Croația, Franța, Germania, Islanda, Japonia, Olanda, Suedia, Elveția.
Doina Rotaru a fost distinsă cu Premiul Academiei Române (1996), 15 premii ale Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, precum și cu Premiul I la Concursul Internațional GEDOK – Mannheim (1994). A fost invitată să susțină conferințe despre muzica sa în Germania, Olanda, Marea Britanie, Japonia, Islanda, Suedia, Polonia, Italia sau Spania. Din 1990 predă la Universitatea Națională de Muzică din București. (www.doinarotaru.ro)

keyboard_arrow_up