Lilya Zilberstein – președinte juriu pian

Lilya Zilberstein este o pianistă de origine rusă, de renume mondial. A început să cânte la pian la vârsta de cinci ani, iar după 11 ani de lecții cu Ada Traub la Școala Specială de Muzică Gnessin din Moscova, a continuat să studieze cu Alexander Satz la Institutul Gnessin. A cunoscut primul ei succes internațional în 1987, când a câștigat Concursul de Pian Busoni din Bolzano. Victoria ei a făcut senzație – au trecut cinci ani până când Premiul I a fost acordat din nou.
În 1990, Lilya Zilberstein a emigrat în Germania. A debutat cu Filarmonica din Berlin sub bagheta lui Claudio Abbado în 1991, ceea ce a stat la baza unei colaborări pe termen lung. A susținut concerte cu numeroase orchestre internaționale celebre, printre care Orchestra Simfonică din Chicago, Orchestra Simfonică Ceaikovski din Moscova, Orchestra Simfonică din Londra și Orchestra Filarmonicii Regale, Orchestra Teatrului Scala din Milano, Staatskapelle Dresden și multe altele. În afară de Claudio Abbado, a lucrat cu dirijori precum John Axelrod, Paavo Berglund, Semyon Bychkov, Gustavo Dudamel, Christoph Eschenbach, Vladimir Fedoseyev, Alun Francis, Leopold Hager, Dmitrij Kitajenko, James Levine, Vassily Sinaisky, Michael Tilson Thomas, Jean-Pascal Tortelier, Marcello Viotti și Antoni Wit. În august 1998, i s-a acordat Premiul Internațional al Academiei de Muzică Chigiana din Siena.
Pianista este invitată cu regularitate în marile săli de concert și la cele mai importante festivaluri din Europa, SUA, Canada, Asia, America de Sud și Orientul Mijlociu. În urmă cu câțiva ani, a efectuat ample turnee mondiale ca parteneră de muzică de cameră a lui Maxim Vengerov. În 2019, a aniversat 20 de ani de activitate pe scenă alături de partenera sa de duo, Martha Argerich.
Lilya Zilberstein este membră în juriile unor importante concursuri internaționale de pian. Își dedică o parte substanțială din timp educației tinerilor muzicieni, susținând cursuri de măiestrie la Academia Chigiana din Siena (din 2011), dar și la universități din întreaga lume, în timpul călătoriilor sale. Din 2009 până în 2013, a fost profesor invitat la Universitatea de Muzică și Teatru din Hamburg, iar din 2014 este profesor la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Viena.

© Andrej Grilc

keyboard_arrow_up