Maria Marica

Născută într-o familie de muzicieni, Maria Marica a început să studieze vioara la vârsta de șapte ani. După ce a lucrat cu Vasile Socea și Nicușor Silaghi în orașul natal, în prezent studiază în Germania, cu David Grimal (vioară) și Krzysztof Chorzelski (muzică de cameră).
Este câștigătoarea ediției din 2022 a Concursului Internațional George Enescu, iar în luna iunie a aceluiași an a câștigat Concursul New Hope Grand Prix din Cluj-Napoca, România, având astfel ocazia să cânte alături de 10 orchestre filarmonice din țară, în stagiunea 2022-2023.
Maria Marica a concertat în toată România, dar și în Franța, Italia, Portugalia, Cehia, Germania și Statele Unite, iar în noiembrie 2023, recitalul său de la Ateneul Român a fost inclus în seria Tineri interpreți de top a Uniunii Europene de Radiodifuziune. A susținut recitaluri camerale alături de mari interpreți precum Marc Coppey, David Grimal, Alexander Sitkovetsky, Victor Julien-Laferrière, Solenne Païdassi, Philippe Cassard, printre alții. În 2022 și 2023 a participat la cursurile din cadrul Academiei și Festivalului Lumières d’Europe, unde a lucrat cu David Grimal, Gary Hoffman, Anne Gastinel, Philippe Cassard, Diemut Poppen și Claire Désert.
Este membră a ansamblului Les Dissonances, singurul care interpretează repertoriu simfonic fără dirijor, și a activat în Orchestra Română de Tineret și în Orchestra Română de Cameră.
Maria Marica a avut șansa de a lucra cu violoniști precum Leonidas Kavakos, Nora Chastain, Mihaela Martin, Rosanne Philippens, Kolja Blacher, Gerhard Schulz și a luat parte la programe de muzică de cameră precum SoNoRo Interferențe și Festivalul de Muzică de Cameră Music@Menlo din California, beneficiind de sfaturile unor muzicieni precum Frans Helmerson, Boris Brovtsyn, Sergey Malov, Diana Ketler, Clive Greensmith, Erin Keefe, dar și ale membrilor Cvartetului de coarde Emerson, printre alții.
Cântă pe o vioară realizată de Auguste Sébastien Philippe Bernardel în 1845, obținută printr-un împrumut privat.

keyboard_arrow_up