Lukas Geniušas

Apreciat pentru „sclipirea și maturitatea sa” (The Guardian), pianistul ruso-lituanian Lukas Geniušas s-a impus ca unul dintre cei mai fascinanți și deosebiți artiști ai generației sale.
Pianistul a susținut recitaluri în cele mai prestigioase săli din întreaga lume, cum ar fi Wigmore Hall, Elbphilharmonie Hamburg, Concertgebouw Amsterdam, Sala Gaveau, Louvre Auditorium, Frick Collection New York, Sala Verdi din Milano și Sala Mare a Conservatorului din Moscova.
Lukas Geniušas este invitat să cânte alături de cele mai importante ansambluri internaționale, printre care se numără Orchestra Simfonică NHK, orchestrele simfonice din Philadelphia, Paris, Toronto, Orchestra Royal Northern Sinfonia și Orchestra de Cameră Scoțiană, sub bagheta unor dirijori precum Esa-Pekka Salonen, Tugan Sokhiev, Mikhail Pletnev, Maxim Emelyanychev, Leonard Slatkin și Kristiina Poska, printre alții.
A realizat înregistrări și concertează în mod regulat cu violonistul Aylen Pritchin, alături de soția sa, pianista Anna Geniushene, și împreună cu soprana Asmik Grigorian pe unele dintre cele mai prestigioase scene din Europa: la festivalurile de la Salzburg și Aix-en-Provence, la Elbphilharmonie, Teatrul Scala din Milano sau la Konzerthaus din Viena.
Lukas Geniušas a oferit recent primele interpretări publice ale Sonatei nr. 1 pentru pian de Rahmaninov, în versiunea originală și integrală, pe care a înregistrat-o și la reședința din Elveția a compozitorului. Ultimul CD lansat – care a primit recenzii de cinci stele din partea BBC Music și a revistei Gramophone, și a fost distins atât cu Premiul CD-ul lunii acordat de Diapason, cât și cu premiul Choc al revistei Classica – este cel mai recent dintr-o discografie amplă și apreciată de critici. Alte realizări ale stagiunii includ spectacole la Centrul Barbican, o revenire la Tiroler Festspiele Erl în recital și concert, precum și recitaluri la sălile Cortot și Gaveau din Paris și la Elbphilharmonie Hamburg.
Născut la Moscova în 1990, Lukas Geniušas a absolvit Colegiul de Muzică Chopin din Moscova, în 2008. Este laureat al unor competiții internaționale, precum Concursul Internațional Ceaikovski din 2015 și Concursul Internațional de Pian Chopin din 2010, la care a obținut medalii de argint. Este unul dintre artiștii invitați ai proiectului filantropic Looking at the Stars, care are ca scop promovarea muzicii clasice în închisori, spitale și adăposturi.

© Ira Polyarnaya

keyboard_arrow_up