Anna Țifu

anna tifu

Laureată a Concursului Internațional George Enescu, în 2007 la București, violinista Anna Tifu este considerată a fi un reprezentant de seamă al generației sale.

S-a născut în Cagliari și a început să cânte la vioară la vârsta de șase ani, sub îndrumarea tatălui ei, având prima apariție în public la vârsta de opt ani, când a câștigat premiul întâi cu distincție la seria de concerte Vittorio Veneto. La vârsta de 11 ani a debutat ca solistă cu Orchestre National de Pays de La Loire. La 12 ani a debutat la Scala din Milano cu Concertul pentru vioară nr. 1 al lui Bruch.

La 14 ani a câștigat premiul întâi la Concursul Internațional Viotti Valsesia și premiul I la Concursul International M. Abbado, în Stresa, printre multe alte premii. A primit diploma de la Academia de Muzică din Cagliari la vârsta de 15 ani. A studiat de la vârsta de opt ani, timp de zece ani, cu Salvatore Accardo la Academia Walter Stauffer din Cremona și la Academia Chigiana din Siena, unde, în 2004, își obține Certificatul de Onoare.

În anul 2001, 2004 și 2005 a fost distinsă cu o bursă Mozart-Gesellschaft Dortmund. Din 2005 până în 2008 a studiat la Curtis Institute of Music in Philadelphia cu Aaron Rosand, Shmuel Ashkenazy și Pamela Frank. Recent, a primit o bursă de la Academia Internațională de Muzică din Cagliari pentru a studia la Paris, iar în 2014 a primit Diplome Superier de Concertiste.

A colaborat cu orchestre importante, printre care Orchestra RAI din Torino, Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia din Roma, Orchestra del Teatro Lirico di Cagliari, Orchestra Dell’Arena di Verona, Orchestra del Teatro Massimo di Palermo, Orchestra del Teatro Olimpico di Vicenza, Orchestra Haydn di Bolzano e Trento, Orchestra Verdi di Trieste, Orchestra Filarmonică George Enescu și Orchestra Radio din București, Simon Bolivar Orchestra din Venezuela, Lithuanian Chamber Orchestra, Munchen Chamber Orchestra, KZN Filarmonicii di Durban, Orchestra Filarmonica del Qatar, LSO di Maastricht, Israel Philarmonic Soloists Chamber Orchestra, Munich Chamber Orchestra, Prague Chamber Orchestra.

A colaborat cu dirijori ca Yuri Temirkanov, Gustavo Dudamel, Diego Matheuz, Juraj Valcuha, Julian Kovatchev, Sergiu Commissiona, Cristoph Poppen, Hubert Soudant, Giampaolo Bisanti, Korsten Gerard, Cristian Mandeal, Aldo Ceccato, Gabor Ötvös, Justus Frantz, Lü Jia, David Afkham, Ronald Zollman și Roberto Benzi.

Printre cele mai recente concerte se pot menționa participări la Festivalul George Enescu International Bucuresti cu Orchestra Rai din Torino și Juraj Valcuha, un turneu în Rusia cu Orchestra Rai, concerte la Verona, Teatro Filarmonico, în Cagliari Teatro Lirico, la Festivalul Internațional Khachaturian, debut cu Gustavo Dudamel și Orchestra de Simon Bolivar Venezuela, concert în Genova, Teatrul Carlo Felice, concertul de deschidere a stagiunii în Veneția, la Teatro la Fenice cu Diego Matheuz și debut cu Yuri Temirkanov, la Roma, cu Orchestra dell’Accademia di Santa Cecilia.

A colaborat cu artiști precum Maxim Vengerov, Alexander Romanovsky, Boris Andrianov, Giuseppe Andaloro, Gloria Campaner, Pekka Kuusisto, actorul John Malkovich si Andrea Bocelli.

Anna Țifu a evoluat la festivaluri celebre, Tuscan Sun Festiva, Festival de Musique Menton, Ravello Festival, Al Bustan in Beirut and the George Enescu Festival. Este invitată în mod regulat, la unele dintre cele mai recunoscute instituții și săli de concerte, precum Scala di Milano, Auditorium Parco della Musica di roma, Teatrul Massimo e Politeama di Palermo, Palazzo del Qurinale di roma, Auditorium della Rai di Torino, Teatro Arcimboldi di Milano, Sala Verdi di MilanoTel Aviv museum of Art, Konzerthaus di Dortmund, Konzerthaus di Berlino, Salle Cortot di Parigi, Fazioli Concert Hall, Schloss Elmau,Rudolphinum Dvorak Hall di Praga, Atenul Român și Sala Palatului din București, Madison Square Garden New York, Staples Center Los Angeles, Teatro Filarmonico di Verona, Teatro Olimpico di Vicenza.

Anna cântă la Antonio Stradivari „Marechal Berthier” ex Napoleon, instrument din 1716, împrumutat de la Associazione Canale din Milano.

Mihai Ritivoiu

mihai ritivoiu

Mihai Ritivoiu s-a născut la București și a început să ia lecții de pian la vârsta de 6 ani. În 2012 a absolvit cu onoruri la Universitatea Națională de Muzică din București, clasa de pian a profesorului Vinicius Moroianu, și în prezent studiază la Guildhall School of Music & Drama din Londra, cu profesorul Joan Havill. De asemenea, a participat la masterclassuri cu Dimitri Bashkirov, Dominique Merlet, Richard Goode și Emmanuel Ax, și a beneficiat de consilierea și îndrumarea pianistului român Valentin Gheorghiu.

Mihai a câștigat Concursul Național Dinu Lipatti din București în 2010 și a fost laureat al Concursului de pian George Enescu Internațional, în anul 2011. În urma acestor realizări a fost invitat să înregistreze de-al doilea concert de pian al lui Rahmaninov pentru Societatea Română de Radiodifuziune, cu Orchestra Radio Română, ealizat de Gheorghe Costin. Activitatea solistică și camerală cuprinde concerte în toată România, Anglia, Franța, Portugalia, Elveția și Italia, în săli ca Ateneul Român, St Martin-in-the-Fields, Wigmore Hall, Barbican Centre, West Road Concert Hall și Ernest Ansermet Studio. Performanțele sale au fost difuzate de Radio România Muzical, Radio Suisse Romande – Espace 2 și BBC Radio 3 (emisiunea „In Tune”).

Mihai a primit Gold Medal in the Beethoven Piano Society of Europe Intercollegiate Competition. Viitoarele sale angajamente cuprind recitaluri la St. Martin-in-the-Fields, Steinway Hall și concerte cu Orchestra Filarmonică din București și Lausanne Chamber Orchestra.

Studiile lui Mihai la Guildhall School sunt susținute cu generozitate de Noswad Charity. A primit, de asemenea, premii de la Fundația Liliana și Peter Ilica și Fundația Culturală Erbiceanu. În 2013 a primit un grant de la Ratiu Family Charitable Foundation.

Peter Donohoe

valentin_radutiuPeter Donohoe

Peter Donohoe s-a născut la Manchester în 1953. A învăţat la Şcoala de Muzică din Chetham, înainte de a merge la Universitatea Leeds şi la Colegiul de Muzică Royal Northern, unde a studiat cu Derek Wyndham. Mai târziu, a petrecut un an la Paris studiind cu Olivier Messiaen şi Yvonne Loriod. De la succesul fără precedent ca laureat ex-equo al Competiţiei Internaţionale Ceaikovski de la Moscova în 1982, şi-a făcut o carieră remarcabilă în Europa, SUA, Orientul Îndepărtat şi Australasia. Este apreciat ca fiind unul dintre pianiştii de prim rang ai zilelor noastre, pentru măiestria sa, multilateralitatea sa stilistică şi tehnica impozantă.  În 2010 a primit titlul de CBE din partea Reginei Marii Britanii cu ocazia onorurilor făcute de anul nou.

În sezonul 2010/11, proiectele lui Peter Donohoe includ Orchestra Naţională BBC a Ţării Galilor, Ulster Orchestra, Orchestrele Simfonice din North Carolina şi Limburg.  A mai interpretat ciclul sonatelor de Beethoven la Birmingham.  În ultimul sezon a cântat în compania Orchestrei Filarmonice din Varşovia, în recitaluri la Moscova şi Sankt Petersburg şi a realizat un turneu cameral cu Cvartetul RTÉ Vanbrugh Quartet în Irlanda.

Peter Donohoe a interpretat recent alături de cele mai importante orchestre din Londra, cu Filarmonica din Berlin, Royal Concertgebouw, Dresden Staatskapelle, Filarmonica Cehă, Filarmonica din München, Gothenburg Symphony, Orchestre Philharmonique de Radio France şi orchestrele simfonice vieneze. A fost invitat anual la BBC Proms timp de 17 ani şi a apărut în multe alte festivaluri incluzând şase apariţii consecutive la Edinburgh Festival, La Roque d’Anthéron în Franţa, la festivalurile de la Ruhr şi Schleswig Holstein din Germania. În America de Nord, apariţiile sale au inclus Filarmonica din Los Angeles, Orchestrele Simfonice din Boston, Chicago, Pittsburgh, Cleveland, Vancouver şi Toronto.  Peter Donohoe a colaborat cu mulţi dintre cei mai mari dirijori ai lumii, cum sunt Simon Rattle, Christoph Eschenbach, Neeme Järvi, Lorin Maazel, Andrew Davis, Ludovic Morlot şi Gustavo Dudamel.

Peter Donohoe e un pasionat al muzicii de cameră având frecvent apariţii alături de împreună cu pianistul Martin Roscoe. Au susţinut recitaluri la Londra şi la Edinburgh Festival şi au înregistrat discuri cu Gershwin şi Rachmaninov.  Alte colaborări muzicale includ Cvartetul Maggini, cu care a înregistrat importante lucrări camerale britanice.

Peter Donohoe a realizat multe înregistrări rafinate pentru EMI Records pentru care a şi câştigat câteva premii precum Grand Prix International du Disque Liszt pentru sonata în si minor de Lizst şi un Gramophone Concerto pentru concertul pentru pian nr. 2 de Ceaikovski.  Înregistrările sale cu muzică de Messiaen cu Orchestra de Suflători Olandeză pentru Chandos Records şi Litolff pentru Hyperion au primit, de asemenea, aprecieri la scară largă. În 2001, Naxos a lansat un disc cu muzică de Finzi, prima dintr-o serie de înregistrări (în prezent 13 discuri) ce tind să aducă în atenţia publicului repertoriul pianistic britanic prin concerte şi înregistrări.

Valentin Răduțiu

Născut la München, Valentin Răduțiu a luat primele sale lecții de violoncel de la tatăl său la varsta de 6 ani, continuandu-si studiile la Salzburg, Viena si Berlin cu Clemens Hagen, Heinrich Schiff si David Geringas.

Laudat de Süddeutsche Zeitung (15.10.2013) ca „unul dintre cele mai mari talente violoncelistice” pentru „sunetul specific si incitant, de înaltă energie, cântând în registrele grave întotdeauna clar conturat si masculin, in înălțime cu lirism feeric.”

Valentin Radutiu a castigat premii Nationale si Internationale, a fost deseori premiat la concursul „Jugend musiziert”, „Friedrich Dotzauer” in Dresda si cu premiul I la Concursul International „Karl Davidov” in Riga. In 2011 a fost distins cu Premiul Muzicii al Comitetului Cultural German, unul dintre cele mai importante premii pentru tineri muzicieni din Germania. In 2012 Valentin Radutiu a castigat premiul al 2-lea la concursul International „George Enescu” de la Bucuresti.

Din sezonul 2012/2013 Valentin Radutiu este sustinut de Bayer Kultur prin intermediul proiectului „stART”, al cărui scop este de a sprijini tineri artiști pe o perioadă de trei ani, atât prin concerte re- gulate cat si promovarea proiectelor artistice.

Valentin Radutiu a susținut concerte alături de Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Deutsche Radiophilharmonie Saarbrücken, Münchener Kammerorchester, Orchestrele Simfonice Radio MDR Leipzig si SWR Stuttgart, Camerata Salzburg, Orchestra Națională Simfonică Letonă, Hong Kong Sinfonietta, Prague Philharmonia, Stuttgarter Kammerorchester, Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Nationala Radio Bucuresti si cu World Youth Symphony Orchestra.

Printre scenele pe care a cântat se numără Filarmonica Berlin, Filarmonica din München, Konzert- haus Berlin, Prinzregententheater si Herkulessaal din München, Atheneul Român, Filarmonica din Riga, Konserthuset Stockholm si Hong Kong City Hall.

Violoncelistul a fost invitat să cânte in numeroase festivaluri, printre care Schleswig-Holstein Musik Festival, Heidelberger Frühling, Cellobienale Amsterdam, Musikfest Stuttgart, Fürstensaal Classix, Hong Kong Arts Festival, SoNoRo, Klangspuren Tirol.

Totodată, a susținut numeroase concerte de muzică de cameră alături de Evgheni Bozhanov, Cvartetul Hagen, Ib Hausmann, Diana Ketler, Alexander Madzhar, Igor Ozim, Alina Pogostkina, Razvan Popovici, Antje Weithaas și alături de „12 Cellisten der Berliner Philharmoniker”.

Discografia violoncelistului cuprinde înregistrări alături de pianistul Per Rundberg printre care un disc cu lucrări de Lalo, Ravel si Magnard si prima integrală a lucrărilor pentru violoncel si pian de George Enescu, care a fost apreciata în nenumărate apariții editoriale de critica internaționala.

Premiera înregistrării Concertului pentru violoncel si lucrărilor de muzica de cameră de Peter Ruzi- cka, documentează colaborarea intensa cu celebrul compozitor si dirijor german.

Recent, albumul de jazz „Remebering the rain” alături de pianistul Benjamin Schaefer, ilustrează o alta latura artistica a violoncelistului. Următoarele apariții discografice sunt concerte de Haydn, Mozart si CPE Bach cu Münchener Kammerorchester precum și un disc cu lucrări de Ceaikovski si Rachmaninov alături de pianistul Evgheni Bozhanov.

Valentin Răduțiu cântă pe un violoncel Francesco Rugieri (Cremona 1686).