Valentin Răduțiu

Apreciat de Süddeutsche Zeitung pentru „sunetul masculin strălucitor, distinctiv și incitant” și considerat „unul dintre cei mai talentați violonceliști ai zilelor noastre”, Valentin Răduțiu s-a născut la München și a luat primele lecții de violoncel de la tatăl său, la vârsta de șase ani. Ulterior a studiat la Salzburg, Viena și Berlin cu Clemens Hagen, Heinrich Schiff și David Geringas.
Violoncelistul german de origine română este laureat al Concursului Internațional George Enescu din 2012 și a concertat cu ansambluri precum Orchestra Simfonică Germană din Berlin, Filarmonica Radiodifuziunii Germane din Saarbrücken, orchestrele simfonice MDR Leipzig și SWR Stuttgart, Orchestra de Cameră din München, Camerata Salzburg, Orchestra Germană a Filarmonicii de Cameră din Bremen, Filarmonica George Enescu și Orchestra Națională Radio, Orchestra Națională Simfonică din Letonia, Sinfonietta din Hong Kong, Orchestra de Cameră din Württemberg Heilbronn, Filarmonica din Praga, Orchestra de Cameră din Stuttgart, Filarmonica Cehă și Orchestra Simfonică World Youth. A cântat pe scene importante din Berlin (sala Filarmonicii, Konzerthaus), München (Prinzregententheater, Gasteig, Herkulessaal), Riga (sala Filarmonicii), Stockholm (Konserthuset), București (Ateneul Român), Bruxelles (Palais des Beaux-Arts), Hong Kong (City Hall) și a colaborat cu dirijori renumiți precum Lawrence Foster, Ruben Gazarian, Gustavo Gimeno, Pablo González, Stanisław Kochanowski, Cristian Măcelaru, Jérémie Rhorer, Leoš Svárovský, Robin Ticciati și Thomas Zehetmair.
Printre partenerii săi de muzica de camera se numără Cvartetul Hagen, Evgeni Bozhanov, Ib Hausmann, Boris Brovtsyn, Diana Ketler, Alissa Margulis, Igor Ozim, Alina Pogostkina, Răzvan Popovici, Per Rundberg, Alexander Sitkovetsky, Rolando Villazón, Cvartetul Schumann și cei 12 violonceliști a Filarmonicii din Berlin.
Pe lângă CD-ul de debut din 2011, a înregistrat un album cu lucrări franceze de Lalo, Ravel și Magnard, iar lansarea, în 2014, a integralei lucrărilor pentru violoncel și pian de George Enescu, alături de Per Rundberg, a fost considerată de către critici o înregistrare de referință (Hänssler Classic). A colaborat intens cu compozitorul și dirijorul Peter Ruzicka la înregistrarea, în premieră, a Concertului pentru violoncel și a lucrărilor camerale pentru violoncel de Ruzicka. Alte apariții discografice includ: Haydn, Mozard/Cassado, C.P.E. Bach cu Orchestra de Cameră din München (2016), Haydn, J.Ch. Bach, Janson cu Orchestra de Cameră din Württemberg Heilbronn (2019).
Din 2019, activează ca prim-violoncelist în Orchestra Simfonică Germană din Berlin, iar din 2021 este profesor universitar la Conservatorul Carl Maria von Weber din Dresda. Valentin Răduțiu cântă pe un violoncel fabricat de Francesco Ruggieri în 1686.

keyboard_arrow_up