julius berger Foto Behrbohm, Augsburg
Distribuie

JULIUS BERGER

Născut la Augsburg, în 1954, Julius Berger a studiat la Musikhochschule din Munchen, Germania sub îndrumarea profesorilor Walter Reichardt și Fritz Kiskalt. Mai târziu, el a studiat la Mozarteum, Salzburg, Austria, cu Walter Reichardt and Fritz Kiskalt (devenind asistentul acestuia între anii 1979-1982) și la Universitatea din Cincinnati, Statele Unite, cu Zara Nelsova și, cu ocazia unui curs de măiestrie, cu Mstislav Rostropovic.

La 28 de ani, a început cariera didactică la Musikhochschule Wuerzburg, și a fost unul dintre cei mai tineri profesori din Germania. Astfel, debutează ca profesor în Wuerzburg, continuă mai târziu în Saarbruecken și Mainz, și începând din anul 2000, în Augsburg,unde a depus eforturi susținute pentru promovarea celor mai mari talente din zona sa de preocupare. Începând din 1992, el susține un curs în cadrul școlii de vară la Mozarteum, Salzburg.

Julius Berger a consacrat o parte semnificativă a programelor sale de concert și a înregistrărilor în scopul redescoperirii creației complete a lui Luigi Boccherini, interpretării și înregistrării pe CD a lucrărilor pentru violoncel și pian de Paul Hindemith, lucrărilor lui Ernst Bloch, Max Bruch, Richard Strauss, Robert Schumann și Edward Elgar.

Julius Berger este renumit pentru devotamentul pe care îl poartă compozițiilor contemporane. A publicat imprimări pe CD cu totul remarcabile, cunoscute peste tot în lume, interpretând lucrări ale lui John Cage, Toshio Hosokawa și Sofia Gubaidulina.

Din numeroasele sale călătorii și concerte au luat naștere colaborări muzicale și legături de prietenie cu oameni precum Leonard Bernstein, Eugen Jochum, Gidon Kremer, Paul Roczek, Margarita Hoehenrieder, Siegfried Mauser, Joerg Demus, Norman Shetler, Pierre Laurent Aimard, Stefan Hussong, Olivier Messiaen, Sofia Gubaidulina și Wolfgang Rihm. Mai mult, Julius Berger lucrează în calitate de director artistic la “Concursul Instrumental Internațional Markneukirchen.”

 El a condus concursul Leopold Mozart în Augsburg, în calitate de președinte. El a devenit mentor de încredere la “Studienstiftung des Deutschen Volkes” în urmă cu câțiva ani. El este de asemenea membru al comisiei permanente de selecție muzicală. A lucrat ca membru al juriului în numeroase concursuri, în diferite locuri: Salzburg (Mozart), Kronberg (Casals), Markneukirchen, Munich, Warsaw și multe altele.

Din 1989, Julius Berger este membru al facultății fundației Guardini  Berlin și din 1997 este ales ca membru al comitetului central al catolicilor germani.

Julius Berger cântă pe un spendid instrument italian construit de Battista Rogeri în 1723.

« Înapoi