Florin Croitoru, 2007,  foto: Egyed Ufo Zoltan
Distribuie

Dupa concertele sale de debut ca solist cu Filarmonica din Viena sub bagheta lui Christoph von Dohnanyi, Florin Croitoru a fost aclamat de presa austriacă ca fiind un solist fenomenal (O.O.Nachrichten – Linz) maiestrând o tehnică perfectă (Neue Kronen Zeitung – Vienna). A aparut în nenumarate recitaluri și concerte, în numeroase țări din Europa, Asia, Africa și Statele Unite ale Americii. De asemenea, a câștigat 11 premii la diferite concursuri internaționale de vioară, mentionând, în 1992, premiul I la concursul internațional de vioară “Fritz Kreisler” de la Viena, devenind astfel primul și până astăzi singurul violonist român distins cu acest premiu de mare prestigiu.

În completarea personalității sale artistice, vin de asemenea multe imprimari pe CD, precum și difuzări live sau imprimate la diverse posturi de radio și TV din Statele Unite ale Americii, Ungaria, Italia, Franța, Austria, Japonia, Irlanda, Islanda, Suedia, Polonia, Norvegia, Marea Britanie și România.

Florin a primit Diploma de Licență de la Academia de Muzică din Bucuresti. Profesorii săi de vioară în România au fost (în ordine cronologică): Ionel Nistor, Cristina Ardelean, Mihai Constantinescu, Valeriu Rogacev, Modest Iftinchi și Ștefan Gheorghiu, Eduard Schmieder și Victor Danchenko.

Repertoriul și imprimările sale includ majoritatea concertelor dedicate viorii, de la baroc la contemporani, precum și câteva programe rare de recital, cum ar fi “Nicolo’ Paganini – 24 de Capricii pentru vioara solo”, “Fritz Kreisler – Universul miniaturilor”, “Virtuozitatea violonistică”, “Florin Croitoru cântă propriile transcripții și compoziții originale”.

În 2013, Florin a publicat în Premieră Mondială, doua albume de transcripții pentru vioară solo, realizate după unele dintre cele mai frumoase și dificile piese de virtuozitate compuse vreodată pentru pian (www.maximpublishinghouse.webs.com).

« Înapoi