rolf dieter arens
Distribuie

Născut în 1945 în Zinnwald, Germania, Rolf-Dieter Arens lua lecţii de pian de la vârsta de cinci ani. A studiat pian şi muzică de cameră la Academia de muzică “Felix Mendelssohn Bartholdy”, în Leipzig, şi a urmat cursurile masterale susţinute de Paul Badura-Skoda. Din 1986 până în 1991 a fost cu regularitate solist la Orchestra Simfonică din Berlin (Berlin Symphony Orchestra), alături de care a susţinut turnee în Europa. A avut concerte în toată lumea, atât ca solist, cât şi ca membru al unor ansambluri de cameră. În 1995 a fondat asociaţia de cameră “Weimar Soloists”. Arens a colaborat cu renumiţi dirijori ca Kurt Masur, Herbert Blomstedt, Marek Janowski şi Neville Marriner.

A făcut parte din numeroase emisiuni radio şi a realizat numeroase înregistrări pentru televiziuni şi CD-uri. De asemenea, a fost activ ca membru al juriului în numeroase competiţii internaţionale de pian, ca “Bach” of Lipsia, the “Beethoven” of Vienna, the “Casagrande” of Terni and the “Liszt” of Budapest, Utrecht and Weimar. Numele lui Franz Liszt este des întâlnit în cariera lui Arens: din 1986 este profesor de pian la Liszt School of Music Weimar, şi a fost preşedintele şcolii în perioada 2001-2010.

Din 2000 este director artistic al Concursului Internaţional de Pian Franz Liszt şi a fost director artistic al unor festivaluri dedicate lui Liszt, incluzând Thuringian Liszt-year 2011. Din 2006 el este membru fondator al organnizaţiei New Liszt Foundation. În 2011 a fost recompensat cu “Premio Liszt” în Grottamare (Italia). Rolf-Dieter Arens este director artistic al academiei muzicale de vară la castelul Hundisburg. Ca preşedinte al Fundaţiei Culturale Leipzig cel mai nou proiect al său este creaţia unei expoziţii permanente despre Wagner în biserica Nikolai, în oraşul natal al compozitorului.

« Înapoi