angela draghici
Distribuie

Născută la 18 aprilie 1981, în Bucureşti, Angela Drăghicescu și-a început studiile de pian la vârsta de 4 ani cu Marietta Leonte continuând Liceul de Artă “George Enescu” din Bucureşti  pe care l-a absolvit în 1999. Printre profesorii cu care a lucrat s-au numărat Ada Ulubeanu, Josette Hirsu și Cristina Georgescu. În anul 2000 a debutat în cardul fundatiei ACUMM iar în 2001 a obtinut o bursă de studii din partea Guvernului American pentru cursurile de pian ale Universității de Muzică din Louisiana, la clasa marelui pianist Michael Gurt unde și-a obținut diploma de absolvire și de masterat. În 2012 a obţinut titlul de Doctor în Muzică al Universtății de Muzică din Texas la Austin, specialitatea acompaniament și muzică de cameră, la clasa profesoarei Anne Epperson, pianista marelui violinist Jascha Heifetz.

În urma susţinerii tezei “Redescoperirea lui Nicolae Bretan: Ghid pentru Liedul Românesc“ a publicat primul manual de dicție românească din Statele Unite ale Americii, care din 2013 permite non-vorbitorilor nativi să interpreteze lied românesc în toate universitățile din lume. Teza este în prezent folosită în mai multe universități din America precum University of Texas at Austin, Louisiana State University, University of Alabama. A fost considerată de către University of Texas at Austin, “Teza anului 2012”. Manifestând o preferinţă deosebită pentru domeniul acompaniamentului și al muzicii de cameră, îi acordă acestuia un loc privilegiat în preocupările sale. Din vasta literatură camerală a susţinut în recitaluri programe ce acoperă atât repertoriul clasic, cât şi creaţia modernă şi contemporană. Pe 9 iulie 2016 a debutat la Carnegie Hall (Weill Recital Hall) promovând muzica compozitorului contemporan William Bolcom, câștigător al premiului Pulitzer si a nouă premii Grammy, și se va reîntoarce pe marea scenă promovând muzica compozitorlui Dan Dediu pe 3 Martie 2017. Impreună cu violonistul Virgil Boutellis-Taft, Angela Draghicescu a inițiat în 2016 proiectul Romanian Music through Centuries, care își propune să promovese muzica și cultura românească, printr-o serie de recitaluri susținute de Institutul Cultural Român in capitalele Europene – Paris, New York, Bruxelles, Budapesta, Praga și Londra. În afara scenelor din România, în ultimii ani muziciana a susținut recitaluri și concerte la Benaroya Hall (Seattle, SUA), Rufolfinium (Praga), Palatul Behague si ICR Paris (Paris), ICR (Londra), Mahidon Auditorium (Bangkok, Tailanda) si Harpa (Reykjavik, Islanda).

A colaborat cu personalități ale lumii muzicale internaționale în recitaluri și masterclass-uri. Printre colaborările de excepție se numară recitaluri cu Frank Huang (concert maestrul de la New York Philharmonic), violoncelistul David Requiro, trompetistul David Bond (Metropolitan Opera Orchestra) cornistul Jeff Nelsen (Canadian Brass),violoniștii Remus Azoitei, Charles Sewart, Virgil Boutellis-Taft și Sandy Yamamoto (cvartetul Miro). Ca acompaniatoare a fost invitată să presteze pentru masterclass-urile lui Paul Edmund-Davies, Emanuel Pahud, Renee Fleming, Warren Jones, Menahem Pressler, Jean Barr, trombonistul Joseph Alessi (New York Philharmonic) și alții.

Angela Drăghicescu a participat în ultimii ani la festivaluri  în Statele Unite precum și în Europa. Printre ele se numără Aspen Music Festival (SUA), Indiana Summer Music Festival, Sipiano (Elvetia), Roundtop Music Festival (SUA), Hot Springs Music Festival (SUA). Din 2013 până în prezent, a fost invitată ca professor de muzică de cameră și acompaniament la Brian Lewis Young Artist Program si Interlochen Arts Academy. A realizat înregistrări şi a participat la numeroase emisiuni pentru radio şi televiziune, fiind prezentă pe două CD-uri realizate în Statele Unite cu casele de discuri Centaur si Naxos. Este membră a Fundatiei ACCUMM, LMC of Seattle și College Music Society of The United States. Din anul 2012 Angela Drăghicescu este lector univesitar în acompaniament și muzică de cameră la Universitatea Puget Sound din Seattle, Washington.

« Înapoi