Adrian Iorgulescu

Născut pe 6 iulie 1951 în București, Adrian Iorgulescu se numără printre acei muzicieni multivalenți care, printr-o pregătire complexă în mai multe domenii, s-a distins atât pe plan creativ, cât și pe plan teoretic, politic, pedagogic sau administrativ. A absolvit cursurile Conservatorului Ciprian Porumbescu din București, urmând ca în 1982 să se perfecționeze în compoziție și muzicologie la Academia Santa Cecilia din Roma.
În prezent, Adrian Iorgulescu este profesor universitar, conducător de doctorat la Universitatea Națională de Muzică din București și președintele Asociației pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor (UCMR-ADA). A deținut funcția de președinte al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România în anii 1992-2005 și 2010-2022. S-a implicat în viața cultural-politică și din perspectivă guvernamentală, ocupând între anii 2005 și 2008 funcția de ministru al culturii și cultelor.
Creația sa cuprinde opusuri din toate genurile muzicale, între care menționăm, selectiv, opera Revuluția, două cantate, șase simfonii, șase concerte instrumentale (ciclul Ipostaze), muzică de film, muzică de cameră (între care se numără șase cvartete de coarde), piese simfonice, corale și lieduri. Adrian Iorgulescu a semnat lucrări didactice și muzicologice, volume de poezie, eseuri, studii, articole publicate în presa de specialitate. A fost distins cu numeroase premii naționale și internaționale, precum Premiul Dinu Lipatti (1973), Premiul UCIN pentru muzică de film, Premiile Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (1979, 1981, 1982, 1987, 1989, 2013 și 2016), Premiul George Enescu al Academiei Române sau premiul de compoziție World Music Celebration – Louisville (SUA). În 2022, a obținut Marele Premiu al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România pentru întreaga carieră artistică.
Este membru corespondent al Academiei Române și Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău (Republica Moldova).

keyboard_arrow_up