conferinta_deschidere_28august_Andrei_Gindac27
Distribuie

Sala Palatului, sâmbătă, 29 august, ora prânzului. Afară este deja foarte cald și un soare orbitor. Facem ultimele pregătiri în Sala Coloanelor pentru conferința de lansare a Festivalului Enescu 2015 și sperăm că atunci când vor ajunge invitații și jurnaliștii să nu fie deja prea cald.

Colegul meu Cătălin ”vede magia Enescu” și o surprinde într-o fotografie prin fereastra deschisă în care chipul lui Enescu se conturează în contre-jour pe mash-ul care îmbracă Sala Palatului (este acel moment de ah, de ce nu l-am văzut eu prima, pentru că este genul de poză cu care ”dai lovitura” pe Facebook, dar, serios, chiar nu are importanță acum, hai, hai, pune poza repede, e genială, mai bine de-atât nici că se putea). Acesta a fost primul moment de ”magie” adevărată pe care mi-l amintesc.

 

Pregătiri de ultim moment #MagiaExista

Posted by George Enescu Festival on Saturday, 29 August 2015

Fast-forward până la momentul când îi aud vocea dirijorului estonian Kristjan Järvi (îi aud doar vocea, nu îl văd foarte bine de unde sunt așezată), care va dirija în seara aceasta la spectacolul de deschidere a Festivalului. Ce mă surprinde este că pare obosit, dar de fapt, ascultându-l, îmi dau seama că nu este neapărat așa, ci doar atent și foarte prietenos. E tonul pe care îți vorbește un prieten care nu își presară discursul cu floricele de retorică, ci pur și simplu îți spune niște lucruri în care crede profund. Lucruri simple, de altfel – mândrie, muzică, Enescu, locul pe care îl meriți ca popor care își respectă și cultivă valorile.

Cultura românească şi spiritul românilor sunt întruchipate de compozitorul George Enescu. Aşa cum Finlanda îl are pe Sibelius, Norvegia pe Grieg, iar Estonia pe Arvo Pärt, la fel România îl are pe George Enescu. George Enescu reprezintă un punct de reper, locul unde cultura şi societatea se interconectează. Kristjan Järvi

”Sunt estonian, iubesc muzica estoniană, dirijez muzică estoniană ori de câte ori am ocazia să o fac” spune Kristjan Järvi și este limpede că este de fapt un îndemn pentru artiștii români să îl abordeze pe Enescu mai des.

 

Kristjan Järvi, dirijor: “Cultura românească şi spiritul românilor sunt întruchipate de compozitorul George Enescu. Aşa…

Posted by George Enescu Festival on Saturday, 29 August 2015

Brusc îmi apare în minte titlul unui articol pe care l-aș scrie – ”They teach us #pride” (nu mă întrebați de ce mi-a venit titlul în engleză sau de ce am un hashtag în el, titlul apare vizual ca într-un vis sau într-o magie, nu are nevoie de explicații). Îmi schimb poziția să-l văd mai bine pe bărbatul blond care vorbește aproape alene ca unor amici într-o cafenea. O văd pe violonista Sarah Chang cu mâna pe brațul lui, cu un semn că vrea să intervină în discuție, și o face energic, cu programul Festivalului Enescu ridicat spre public (instantaneul l-a surprins fotograful Andrei Gîndac). Ridică programul spre noi cu un gest de exemplificare și ne spune în cuvinte simple că nu știe să fie un Festival în circuitul internațional care să aibă o asemenea densitate de valori, de oameni, de muzică, de pasiune, toate subsumate geniului Enescu. Și că noi, românii, trebuie să fim primii mândri de Enescu și să îl așezăm acolo unde merită. ”Unde e Enescu la nivel internațional?”, vine o întrebare din public. Cei doi ezită o clipă. Kristjan Järvi ridică mâna dreaptă sus și spune ”ca valoare, Enescu e aici”, palma stângă o lasă în jos, ca atunci când măsori ceva doar puțin ridicat de la pământ – ”ca notorietate internațională, Enescu e aici”.

 

Sarah Chang, violonistă: “În acest moment, în lume, nu cred că există un alt festival de muzică clasică atât de mare al…

Posted by George Enescu Festival on Saturday, 29 August 2015

Dirijorul și violonista se uită fix în sală, încercând să prindă privirile noastre, ale românilor, ale celor cărora le aparține, printr-un miracol, Enescu. Citesc în acest ”eye-contact” un posibil gând al lor – ați înțeles că sunteți privilegiați?

Diseară este concertul de deschidere a Festivalului – Enescu, Sibelius și Orff. Dacă un estonian și o americană de origine sud-coreeană pun atâta pasiune în muzica lui Enescu, este evenimentul pe care nu trebuie să îl pierzi, urmărește-l pe internet, dacă nu poți altfel. Îmi dau seama însă că nu despre naționalitate este vorba aici, ci despre un dirijor, o orchestră, un cor, o violonistă și publicul lor. Și în această ecuație stă magia lui George Enescu. Și, dacă stau bine să mă gândesc, nici nu a fost atât de cald în sală.

Distribuie