leonskaja
Distribuie

Una dintre cele mai admirate artiste ale muzicii clasice internaționale, pianista Elisabeth Leonskaja deschide cea de-a doua ediție a conversațiilor din seria “Festivalul Ideilor”, organizat de Institutul Aspen România în colaborare cu Festivalul Internațional George Enescu. Miercuri, 9 septembrie, începând cu ora 19.00, la Sala mică a Ateneului Român, va avea loc o conversație cu Elisabeth Leonskaja despre ideile și lecțiile pe care muzica clasică le oferă societății, într-un dialog inclusiv despre contribuții și experiențe individuale.

Conversația cu Elisabeth Leonskaja are loc într-un moment important de la întâlnirea artistei cu Festivalul și Concusul Internațional George Enescu. La doar 18 ani, în anul 1964, Elisabeth Leonskaja a obținut Premiul I la Secțiunea de Pian la Concursul Internațional George Enescu, un moment esențial în lansarea carierei sale pe scena internațională a muzicii clasice.  Acum, după mai bine de 50 de ani, celebra pianistă revine la București, cu emoție și generozitate.

Prima întâlnire cu publicul Festivalului de anul acest a fost pe 6 septembrie, în cadrul recitalului de la Ateneul Român dedicat memoriei lui Sviatoslav Richter, profesorul care a acompaniat dezvoltarea muzicală a artistei. Următoarea apariție va fi pe 10 septembrie, cu Orchestra Sankt Petersburg Philharmonic, sub bagheta dirijorului Yuri Temirkanov, cu interpretări din Enescu, Rachmaninov, Rimsky – Korsakov.

Participarea presei la eveniment se face doar pe bază de acreditare la adresa [email protected], până miercuri 9 septembrie, ora 14.00.

Elisabeth Leonskaja

 

Elisabeth Leonskaja la finalul recitalului de ieri. #MagiaExista la #EnescuFestival

Posted by George Enescu Festival on Monday, 7 September 2015

Născută la Tbilisi, în Georgia, dintr-o familie rusă, a fost considerată un copil minune şi a dat primele concerte la vârsta de 11 ani. Talentul ei excepţional a adus-o curând la studii la Conservatorul din Moscova. În timp ce era încă studentă acolo, a câştigat premii importante la competiţiile internaţionale George Enescu, Marguerite Long şi Queen Elizabeth.

 

Elisabeth Leonskaja a apărut ca solistă cu practic toate orchestrele importante ale lumii, cum ar fi New York Philharmonic, Los Angeles Philharmonic Orchestra, Cleveland Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, BBC Symphony Orchestra London, Zurich Tonhalle Orchestra, Berlin Philharmonic Orchestra, Gewandhausorchester Leipzig, orchestrele radio din Hamburg, Koln şi Munchen, Czech Philharmonic Orchestra şi multe altele, sub bagheta unor dirijori de seamă precum: Kurt Masur, Sir Colin Davis, Christoph Eschenbach, Christoph von Dohnanyi, Kurt Sanderling, Maris Jansons, Yuri Temirkanov şi mulţi alţii.

În patria ei adoptivă, Austria, realizările remarcabile ale lui Elisabeth Leonskaja i-au adus o largă recunoaştere. A devenit Membru de Onoare al Konzerthaus din Viena. În 2006, i-a fost decernată decoraţia Crucea Austriacă, Clasa Întâi, pentru serviciile aduse vieţii culturale din ţară – cel mai înalt titlu de acest tip din Austria. Astăzi, “Leoaica claviaturii” s-a maturizat, devenind o pianistă excepţională, care nu mai are nevoie să-şi scoată în evidenţă virtuozitatea şi se bucură de cea mai caldă primire oriunde ar apărea.

 

Festivalul Ideilor

Prima ediție a conversațiilor din seria “Festivalul Ideilor”, organizată de Institutul Aspen România în colaborare cu Festivalul George Enescu, a avut loc în 2013 și a beneficiat de participarea dirijorului Lawrence Foster, Director Muzical al Orchestrei Operei Naţionale Montpellier și Director Artistic şi Dirijor Principal al Orchestrei Gulbenkian din Lisabona; Ioan Holender, Director Artistic al Festivalului George Enescu și Gigi Căciuleanu, coregraf, profesor, dansator.

Institutul Aspen România este o asociație apolitică, nonguvernamentală, nonprofit dedicată promovării leadership-ului vizionar în România și încurajării dezbaterii deschise și informate între lideri referitor la provocările cu care România se confruntă astăzi. Printre membrii Board-ului internațional al Institutului Aspen se numără Madeleine Albright, Lester Crown, Leonard Lauder, Mircea Geoană, Walter Isaacson, Henry Kissinger, Robert S. McNamara, Majestatea Sa Regina Noor, Condoleezza Rice sau Shashi Tharoor.

Recital Elisabeth Leonskaja – pianRecitaluri și concerte cameraleRecital „In memoriam Sviatoslav Richter“…

Posted by George Enescu Festival on Monday, 7 September 2015

Distribuie