• archaeus

  Repere ale muzicii contemporane românești

  Sâmbătă 12.09 16:00 UNMB

   Studioul de Operă al UNMB

  Ansamblul „ARCHAEUS”:

  Dirijor: Pieralberto Cattaneo 
  Regizor: Daniel Prallea Blaga

  Soliști:
  Anca Vartolomei– violoncel
  Rodica Dănceanu – keyboards
  Dorin Gliga – oboi
  Ion Nedelciu – clarinet
  Şerban Novac – fagot
  Sorin Rotaru – percuţie
  Marius Lăcraru – vioară
  Simona Nicoleta Jidveanu – soprană
  Christian Alexandru Petrescu – tenor

  Liviu Dănceanu – UNU PLUS MINUS UNU op. 148-154 (operă de cameră în şapte tablouri pentru soprană, tenor şi septet instrumental)

  1.Sinrondofonia, op.148
  2. Suiciacconata, op.149
  3.Tocchabanerata, op.150
  4.Cantasonata, op.151
  5.Peşfugarev, 152
  6.Varicercazioni, op.153
  7. Finocturnal, op.154

  (Subiectul operei mărturiseşte deopotrivă în registrul comic şi dramatic povestea unui cuplu aflat într-o profundă criză de identitate. Cele şapte tablouri propun construcţii formale de tip hibrid; bunăoară Sinrondofonia este un aliaj sinfonie + rondo; Suiciacconata suita + ciaccona s.a.m.d.).

  Intrarea liberă
 • ansamblul-archaeus

  Ansamblul "Archaeus"

  Atelierul de muzică contemporană „Archaeus”, al Centrului Naţional de Cultură „Tinerimea Română” din Bucureşti, a luat fiinţă în 1985. Ansamblul s-a angajat în promovarea muzicii noi, participând la numeroase evenimente în România, Albania, Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Anglia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Irlanda, Macedonia, Moldova, Portugalia, Rusia, Spania, Srbia, Slovacia, Elveţia, Ucraina,… Citeşte mai mult »

 • Liviu Dănceanu

  Liviu Dănceanu

  Născut în 1954 în oraşul Roman (România), Liviu Dănceanu este un cunoscut compozitor român de muzică contemporană, dirijor, publicist și profesor. Este fondatorul și conducătorul artistic al Atelierului de muzică contemporană „Archaeus”, cu care abordează lucrări ale unor creatori contemporani (români sau de alte naționalități), la care se adaugă repertoriul propriu de compoziții. A participat,… Citeşte mai mult »

  Dirijor
 • Simona Jidveianu

  Simona Nicoletta Jidveanu

  Soprana Simona-Nicoleta Jidveanu îşi elaborează teza de doctorat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, având ca îndrumător pe domnul Prof. Univ. Dr. Liviu Dănceanu. A realizat în spectacol rolurile verdiene Violetta Valery („La Traviata”) şi Gilda („Rigoletto”), sub egida „L’Accademia Kairòs” din Verona, roluri în montare semi-scenică şi numeroase partituri vocal-simfonice. A creat rolul… Citeşte mai mult »

  Soprană
 • Christian Alexandru Petrescu

  Christian Alexandru Petrescu

  Născut în 1950 la Bucureşti, a urmat cursurile Universității Naționale de Muzică din București, specializându-se în compoziţie cu Dumitru Bughici şi Tiberiu Olah, iar în dirijat cu Constantin Bugeanu şi D. D. Botez. În acest domeniu urmează cursuri de perfecţionare cu Ion Baciu şi Alain Paris. Ca interpret s-a remarcat în dubla ipostază de cântăreţ… Citeşte mai mult »

  Tenor
 • Oieralberto cattaneo

  Pieralberto Cattaneo

  Pieralberto Cattaneo a obținut în chip strălucit diploma în compoziție muzicală la Institutul „Donizetti” din Bergamo (Italia) sub îndrumarea profesorului V. Fellegara, cu absolvirea cursurilor de pian și dirijat orchestră. La aceeași școală este astăzi profesor de compoziție și îndeplinește funcția de director adjunct. S-a perfecționat cu F. Donatoni și W. Lutoslawski în compoziție, cu… Citeşte mai mult »

  Dirijor
 • Daniel Prallea-Blaga

  Daniel Prallea-Blaga

  Regizorul Daniel Prallea – Blaga este conf. univ. dr., titular al disciplinei Operă, în catedra Canto, Operă și Regie de Teatru Muzical, de la Facultatea de Interpretare Muzicală, Universitatea Națională de Muzică din București. Asistență de regie la regizorii: Jean Rânzescu, Anghel Ionescu Arbore, George Zaharescu, Hero Lupescu, Cristian MIhăilescu, Cristina Cotescu, Ștefan Neagrău, Carmen… Citeşte mai mult »

  Regizor
 • unmb_sala_enescu

  UNMB

  Universitatea Națională de Muzică din București (UNMB) a fost creată în anul 1864. În timp, domeniile sale de studiu s-au îmbogățit și diversificat. Însuși George Enescu, devenit apoi profesor de onoare al instituției, avea să sprijine studenții și muzicienii. Multe generații de absolvenți ai Univeristății au purtat marca influențelor lui Enescu. Astăzi, Universitatea este o… Citeşte mai mult »

  sală de spectacole