Elisabeth Leonskaja
Distribuie

Elisabeth Leonskaja, discipolă a legendarului pianist Sviatoslav Richter, va susține în această ediție a Festivalului Enescu, pe scena Ateneului Român, un recital dedicat mentorului ei.

de Andrei Irimia

Leonskaja s-a născut pe 23 noiembrie 1945, în Tbilisi, Georgia. Ea a fost considerată un copil minune, oferind primul ei concert la vârsta de 11 ani. În timpul studiului la Conservatorul din Moscova, a câștigat mai multe premii la concursuri internaționale de prestigiu, precum „Queen Elisabeth”, „Marguerite Long” și „Enescu”.

Nu a trecut mult timp până a fost remarcată si îndrumată de Sviatoslav Richter. Cei doi au dezvoltat o prietenie de-o viață, urmând să-și facă apariția împreună în diverse concerte. În 1978 a emigrat în Occident, stabilindu-se în Viena. Debutul ei la „Salzburg Festival” în 1979 a fost considerat un mare triumf, ceea ce i-a adus mai multe invitații de-a lungul următoarelor decenii, de la cele mai importante orchestre din lume, inclusiv cele din New York, Cleveland, Los Angeles, Londra, Berlin, Leipzig, și Hamburg.

În 1996, „Teldec Recordings” avea să scoată ultima înregistrare a lui Richter, sonatele în duo de Mozart si Grieg, cu Leonsakja. Richter a murit în anul următor, dar nu și interpretările lui, el fiind comparat cu cei mai mari pianiști ai trecutului, inclusiv Liszt însuși. Virtuozitatea sa era impetuoasă și totodată ușoară ca zborul unei păsări.

Elisabeth Leonskaja & Sviatoslav Richter

Elisabeth Leonskaja & Sviatoslav Richter

În această ediție a festivalului, Elisabeth Leonskaja, vine să ne aducă aminte de acest lucru printr-un concert dedicat memoriei lui Richter.

După ce a concertat de-a lungul anilor cu toate marile orchestre ale lumii,Ultima doamnă a școlii ruseîși aduce aminte cu drag relația de prietenie pe care o avea cu Richter, care a început la scurt timp după ce debutase ca pianistă:

„Prietenia noastră a durat în timp și a devenit extrem de importantă, felul în care vedea Richter lumea a marcat modul meu de a gândi pentru totdeauna. Nu cred ca vreun alt pianist a fost atât de înzestrat spiritual.”

În programul ce va fi susținut de Elisabeth Leonskaja pe scena Ateneului Român, vom asculta Sonata de Schubert în Re Major, Sonetul Petrarca Nr. 104 de Listz, dar și  Sonata de Schumann Nr. 1 în fa diez minor, lucrări pe care le cânta cu multă dragoste și Richter.

Distribuie