11225375_918722268163239_1224813847166118790_o
Distribuie

”L’exactitude est la politesse des rois”, spunea Ludovic al XVIII-lea în 1814, vorbă la care Andre Maurois a adăugat ulterior un bemol convenabil ”Et le retard, la politesse des artistes”.

Nu știu cum se întâmplă, dar fix la evenimentele pe care le aștepți febril, cum ar fi doar doi ani (o nimica toată) la Festivalul Enescu, ei bine, chiar atunci se întâmplă să întârzii la spectacol pentru că (bifați ce vi se potrivește): autobuzul nu vine la timp/nu găsești taxi; s-a rupt tocul la pantof și nu găsești alții care să se asorteze cu ținuta, așa că schimbi și rochia, după care constați că nici părul nu mai stă cum trebuie după ce ai schimbat rochia; partenerul are o ședință care s-a prelungit și are biletele la el; nu găsești loc în parcare, etc. Eu aș bifa de cel puțin câteva ori ultima variantă, cea cu parcarea – nimic nu mă stresează mai mult ca parcarea – parcă totul e mai aglomerat, temperaturile-s mai ridicate, machiajul se împrăștie enervant.

Sunt absolut convinsă că există și o perspectivă masculină la lista de mai sus, cel mai probabil are legătură cu ședințele, traficul sau partenerele care nu sunt gata la timp. Nu știu, spun doar că ni se întâmplă tuturor.

Să presupunem, deci, că s-a întâmplat. Ce poți să faci pentru ca experiența unui spectacol fie la Sala Palatului, fie la Ateneul Român, să fie deplină și egal de minunată și satisfăcătoare pentru toți cei prezenți? Recomandarea mea este să respiri adânc și să ai răbdare. Ok, ai întârziat. Nu e o nenorocire. Rămâi la intrarea în sală, acolo, la perdele, unde sunt doamnele plasatoare de obicei. Avantajul e că asculți muzica pentru care ai venit. Avantajul în plus este că nu deranjezi pe nimeni. Așteaptă pauza și strecoară-te atunci la locul tău. E în regulă, nu se va supăra nimeni, ba dimpotrivă, cred că o să ai parte de priviri admirative ”Uite, domnule, că se poate… ”.

Și nu vă luați, de astă dată, după Maurois. E artist.

Foto: Catalina Filip

Posted by George Enescu Festival on Monday, 31 August 2015