belcea cvartet
Distribuie

Cvartetul Belcea va urca pe scena Ateneului Român, pe 1 septembrie, de la ora 17.00, în cadrul seriei Recitaluri şi concerte camerale. Invitat este Valentin Erben (violoncel), iar în program sunt

Beethoven – Cvartetul de coarde nr.14 op. 131 în do diez minor şi Schubert – Cvintet pentru două viori, violă și două violoncele, op.163, D956 în Do Major. Alexandru Pătraşcu vă dezvălui universul lor!

de Alexandru Pătraşcu, autorul blogului Despre Operă

Auzeam în mod repetat, din ce în ce mai des, de Belcea Quartet. Când am început să-i caut, discul lor cu cvartetele de Beethoven (volumul 2, cuprinzând perioada finală) tocmai era ales „Înregistrarea lunii” în numărul pe luna August 2013 al revistei Gramophone. Discul era în categoria premium ca preț, 20 de euro, integrala costa 25. Iată un motiv suficient de bun ca să te abonezi la un serviciu de streaming cum e Apple Music sau Google Play Music.

Pentru spectatorul ocazional din sălile de concert, muzica de cameră nu este, în general, prima opțiune. Iar în cazul în care, în aceeași zi, Zubin Mehta dirijează Mahler, am găsit scuza perfectă. Pentru mine prima opțiune a zilei de 1 Septembrie este concertul lui Belcea Quartet, cu muzica lui Schubert și Beethoven. Iată un argument (acela că o miniatură nu poate face parte dintr-o defilare militară) pentru care ar fi ideal ca o parte din Festivalul Enescu să se întâmple în stagiunile regulate din România, inclusiv în anii pari. Ce afiș ar face Cvartetul Belcea în concert, joi și vineri, la Ateneu!

 Perfecţiunea tehnică este insuficientă, spriritul trebuie să fie acelaşi

 

Un cvartet de instrumentiști de muzică clasică este o formă a perfecțiunii. Nu numai sincronizarea și coeziunea celor patru muzicieni este importantă, ci absolut toate detaliile, mergând până la a respira împreună. Pentru că, nefiind decât o sumă de șaisprezece corzi, adică de patru ori câte patru, nu poate exista noțiunea de decalaj, de greșeală, ba chiar perfecțiunea tehnică este insuficientă –­­­­ spiritul trebuie să fie același. Pentru a reuși în această direcție a muzicii, trebuie să fii cu adevărat excepțional. Și aici există un Who’s Who, un Almanah Gotha prezervat pe disc, deschis oricând comparației: Pro Arte, Vegh, Budapest, Amadeus, Alban Berg, numele unor ansambluri care ocupă 90% din istorie. Faptul că alături de ei există grupul format de Corina Belcea mi se pare cu totul ieșit din comun.

Veți găsi ușor pe Internet toată istoria Cvartetului Belcea: de la debutul la Carnegie Hall, în 2000, trecând prin aparițiile peste tot în lume și până la discografia deja respectabil de mare ca număr de discuri, încărcată de laudele criticilor (cu atât mai mult cu cât azi se înregistrează în studio tot mai puțin). Aici fac o pledoarie, nu încerc să fiu enciclopedic.

Ce vor cânta în Festivlaul Enescu 2015? Mai întâi cvintetul lui Schubert (cu premieră postumă), cel zis „Cvintetul pentru violoncel”, în care este invitat Valentin Erben pentru al doilea violoncel, singurul cvintet pentru corzi pe care l-a scris, devenit o capodoperă a genului. Apoi Cvartetul Nr. 14 de Beethoven, despre care nu e necesară nici o explicație. Doar o remarcă a aceluiași Franz Schubert: „Și după asta, noi ce mai putem scrie?”

 A face muzică este o formă de iubire. Cine o poate refuza?

 

 

 

CVARTETUL „BELCEA“Recitaluri și concerte cameraleInvitat: VALENTIN ERBEN (violoncel)Program:#Beethoven – Cvartetul…

Posted by George Enescu Festival on Wednesday, 2 September 2015

Distribuie